Już niedługo świeże jagodzianki z naszej Piernikarni

17/05/2023

Od kilku lat zaobserwować można letni jagodziankowy szał. Fioletowe plamy na rękach, fioletowe języki i pomruki zadowolenia to objaw, który jest charakterystyczny dla każdego fana tych pysznych wypieków. Wielu z nich jest w stanie stać w długiej kolejce po letni przysmak.

My także dajemy się ponieść temu szaleństwu i od 4 lat wypiekamy dla Was jagodzianki.

Jagodzianki na maksa wypełnione świeżymi, słodkimi jagodami prosto z lasu, otulone delikatnym maślanym lub wegańskim ciastem i obficie posypane chrupiącą kruszonką. 

I tak po cichu Wam szepniemy, że u nas długich kolejek nie ma, a jagodzianki można zamówić na konkretny dzień w naszym sklepie online.

Kiedy w końcu nadejdzie sezon na jagody?

Mamy nadzieję, że jak najszybciej… Wszystko zależy niestety od pogody i tego kiedy pojawią się w lasach i dojrzeją jagody. Ubiegłe lata pokazują, że sezon na te pyszne, malutkie owoce trwa około 2 miesięcy. Jagodzianki wypiekamy więc wyłącznie w lipcu i sierpniu. Czasami gdy w wielkopolskich lasach brakuje już jagód ściągamy je z innych regionów Polski. Powoduje to czasami, że w ofercie mamy mocno limitowane ilości wypieków. Zawsze jednak bardzo staramy się, aby nie zabrakło ich dla nikogo.

Czy nie można przedłużyć sezonu?

Zdecydowanie nie, choć bardzo byśmy chcieli! W Piernikarni bazujemy wyłącznie na sezonowych, świeżych owocach. Smak jagodzianek ze świeżymi, pełnymi aromatu, dojrzałymi owocami jest nie do podrobienia przez jagodzianki wypieczone z jagodami mrożonymi. Warto więc cieszyć się ich smakiem, póki lato jeszcze trwa.

Skąd się bierze wysoka cena jagodzianki?

Wysoka cena to wyznacznik wysokiej jakości naszych wypieków. Do ciasta używamy prawdziwego masła i jajek, a jagodzianki wypełniamy wyłącznie świeżymi jagodami. W dużej, bardzo dużej ilości! Niektórzy z naszych klientów twierdzą, że nasze jagodzianki to nie nadziewane bułeczki, a jagody otulone warstwą pysznego ciasta. 

Każdą jagodziankę oczywiście robimy ręcznie - od etapu zagniatania ciasta drożdżowego po zawijanie bułeczek i ich wypiek. Każda z nich to obietnica bogatego smaku i różnych tekstur - miękkiego, delikatnego ciasta, chrupiącej kruszonki oraz słodko kwaśnego nadzienia z całego mnóstwa jagód wygrzanych słońcem.

Spora część jagodzianek oferowanych przez sieciowe cukiernie to wypieki bazujące na margarynie i jajkach w proszku, z dżemowym nadzieniem jagodowo porzeczkowym. My jednak stawiamy na jakość i wierzymy, że będzie ona doceniona przez naszych najlepszych klientów.

Komentarze

Postów nie znaleziono

Napisz opinię